« Terug naar blog overzicht

Hoe gezond is een lange vlucht voor je lichaam?

Wat doet een lange vlucht met je lichaam?

Ondanks dat je in een vliegtuig eigenlijk uren niks zit te doen, voelen veel mensen zich na aankomst aardig afgebrand of moe. Wat doet een lange vlucht met je gezondheid en je lichaam? In een vliegtuig is de druk ( cabinedruk) een stuk lager als wat je gewend bent. Als je gezond bent kun je daar prima tegen, dus geen probleem. De druk is ongeveer een kwart lager als wanneer je op de grond bent, dus te vergelijken met de druk die je voelt in de bergen op een hoogte van een kleine 2,5 km. 

Hierdoor is het zuurstof gehalte in je bloed ook wat lager, dus simpel gezegd, eigenlijk kom je een beetje zuurstof te kort. Dat kan een wat vermoeid gevoel geven en soms wat lichte hoofdpijn.

 

Alle gassen in je lichaam zetten met ongeveer 40% uit in een vliegtuig, dat kun je al merken bij het opstijgen aan de druk in je oren. Ook de gassen in je maag en darmen zetten uit, dus je hebt een wat voller gevoel in je buik en je hebt wat sneller last van boeren of winden laten. Zolang je een gezond lichaam hebt allemaal geen probleem. Ik heb wel eens met een dubbele ontstoken kies gevlogen die voor vertrek niet opspeelde maar tijdens de vlucht erg veel klachten ( pijnlijk) gaf. Dat heeft dus ook te maken met het uitzetten van gassen in dit geval in de zenuwkanalen. Dus bij klachten beter voor vertrek even langs de tandarts gaan.

Doordat de lucht in de cabine een stuk droger is kunnen mensen met contactlenzen klachten krijgen van irritatie, zorg dat je altijd wat druppels bij je hebt.

 

Overleg voor vertrek en nog beter voor het boeken van je reis met je huisarts of specialist of het verstandig is om te gaan vliegen ingeval van b.v. hartklachten of longziekten en andere ziektes en of klachten.

Dit kan er voor zorgen dat je tijdens je vlucht niet in de problemen komt en gewoon lekker kunt geniet van je reis richting je droombestemming.